Osmanlı-Suudi Savaşları(1811-1818)

Osmanlı-Suudi Savaşları, 1811-1818 Mısır Hidivliği hükümdarı Kavalalı Mehmet Ali Paşa komutası altındaki (hukuken Osmanlı yönetimi altındaki) Mısır Hidivliği ile, İlk Suudi Devleti ordusu arasında yapıldı.
1802 yılında Suudiler Mekke'yi fethettiğinde Osmanlı Sultanı II. Mahmud, Mehmet Ali Paşa'ya Suudilere karşı harekete geçmesini, Mekke'yi yeniden fethetmesini ve Osmanlı onurunu geri almasını emretti.
1815 yılında Suudi ardılı I. Abdullah barış için bir dava açtı ve Mısırlılar Nejd'den geri çekildiler. Takip eden yıl Mehmet Ali Paşa'nın oğullarından biri, İbrahim Paşa Mısır kuvvetlerinin komutasını aldı. Arap kabilelerini bol hediyeler ve usta diplomasiyle elde ederek Arabistan'ın merkezinde Uneyza ve Bureyda kasabalarını işgal ederek ilerliyordu.
Arada bir kesilen ve ümitsiz savaştan altı ay sonra, I. Abdullah 9 Eylül 1818'de kuşatıldı ve yakalanarak İstanbul'a gönderildi. Orada idam edildi. Diriya yerle bir edildi ve Mısır garnizonları önemli kasabalara yerleştirildi. Pek çok Suudi ailesi kuşatmadan önce kaçtı. Kalanlar Mısır'da ve İstanbul'da hapishanelere gönderildi.

Yorumlar

  1. Baccarat Rules - The worrione
    The basic rules of Baccarat are a worrione bit unusual, but 바카라 as soon as you look 메리트카지노총판 at the rules and betting rules, all you need is the right rules!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Osmanlı-İngiliz Savaşı(1807-1809)

Osmanlı-Rus Savaşı(1806-1812)